Szparagi…
Oto są i od paru dni sprawują w naszej kuchni rządy absolutne!
Na początku sezonu zawsze zaczynamy od tych najprostszych i najszybszych dań, chcąc jak najbardziej nasycić się nowym smakiem 🙂
Szparagi przygotowuje się na patelni w przysłowiowe 5 minut, a ich smak nie ma sobie równych! Można je podawać jako osobne danie, ale i jako dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.
Tak samo smaczne na gorąco jak i na zimno!
Baaardzo gorąco polecam 🙂
Składniki: (2-3 porcje)
15-20 zielonych szparagów
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
1 łyżka tartego parmezanu
Wykonanie:
Przygotować szparagi. Umyć oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamać jej najtwardszą część.
Uwaga: Metoda z „odłamywaniem” jest wg mnie najlepsza i najskuteczniejsza. Wygląda na to, że szparagi „same wiedzą” najlepiej, jak dużej części należy się pozbyć 😉 Końcówki można wykorzystać gotując wywar na zupę krem ze szparagów.
Gotowe szparagi polać oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się mieszanką oliwy i soku. Oprószyć solą i pieprzem.
Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucić szparagi i smażyć 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie „zwiędną”, ale nadal utrzymają „jędrność” i swój intensywnie zielony kolor. W czasie smażenia kilkukrotnie zamieszać (najlepiej robić to „podrzucając” szparagi na patelni). Zdjąć z patelni, posypać tartym parmezanem i od razu podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.
Uwaga: Równie dobrze smakują wystudzone, dodane do sałatki.
Smacznego 🙂
Jednocześnie zapraszam Was do korzystania z zakładki SEZON NA SZPARAGI. Znajdziecie tam zdjęcia i odnośniki do przepisów z wykorzystaniem dzisiejszych bohaterów 🙂
W mojej kuchni szparagi sa gotowane na parze. Po tej obrobce sa rowniez jedrne i zielone, gotowe przyjac dodatki wedle zyczenia:)
Ja też jestem fanką szparagów, gotowane, blanszowane, smażone, grillowane, każdy sposób jest dobry i zawsze smakują wybornie. W zupełności wystarczy tylko parmezan !
Aniu, alez mi narobiłaś ochoty na takie własnie najprostsze szparagi:) buźka:)
Bardzo podoba mi ta metoda na szparagi, muszę koniecznie przetestować.
Witaj,
Znów skuszona Twoim sugestywnym opisem dałam się skusić na szparagi. Pierwszy raz przyrządzałam je sama i bardzo nam wszystkim smakowały. Wygląda na to, że wchodzą do naszego menu 🙂
Dziękuję
Nie mam słów żeby opisac jak pieknie wyglądały szparagi z patelni przy zarumieniobym łososiu… Były przepyszne i odkryłam że bardzo u nas tanie (Irlandia)- trzeba bedzie częściej robić jako dodatek do obiadu. Bardzo polecam!
Smazone pyszne! Sprawdzilam dzieki temu,ze garnek do gotowania na parze byl zajety:)
[…] Moim faworytem są szparagi delikatnie podsmażone na patelni grillowej z solą i na koniec posypane parmezanem! Mniam! Ale to wersja na szybko! Tutaj przepis. […]