Tzatziki (τζατζίκι) czyli sos na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem świeżego ogórka i czosnku to obowiązkowy dodatek do dań kuchni greckiej.
Ten przepis stanowi „preludium” do następnego dania, które ukaże się na blogu jeszcze dzisiaj 🙂
Składniki:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 średni ogórek
sól i pieprz
1/2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej mięty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ogórka obrać (i ewentualnie wyciąć „wodnisty” środek z nasionami). Pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.
Smacznego 🙂
Ja ścieram ogórka na tarce i odciskam wodę- wtedy dip jest baaardzo gęsty. Do tego dużo czosnku a jak mnie najdzie to „po polskiemu” jeszcze kopru dorzucę (i wtedy to juz jakaś hybryda tzatzików z mizerią). Używam tylko jogurtu greckiego- smak o niebo lepszy niz normalny naturlany. Bardzo pyszne 🙂
Uwielbiam tzatziki 🙂 Już jestem ciekawa co będzie tym kolejnym daniem 😀
Robię tzatziki w podobny sposób – także kroję ogórka w kostkę a środek z pestkami wykrawam obowiązkowo. Dodaję też trochę oliwy. Dawno nie robiłam, narobiłaś mi smaku.
Ja należę do tej grupy bardziej wygodnych i ogórki ścieram na tarce, ale muszę kiedyś zwalczyć lenistwo i wypróbować Twój sposób z krojeniem w kostkę. Aniu, bardzo podoba mi się Twój grecki serial.
Aniu, ja też jak pozostali komentujący ścieram ogórki i odciskam sok. Dodaję też posiekany koperek. Nie wiem czy Grecy go dają, ale w ich oryginalnej przyprawie tzatziki jaką kiedyś dostałam jest suszony koper.
Grecy ogórki ścierają na tarce, a sok odciskają. Dodają również trochę świeżego koperku, a także trochę octu i oliwy.
Poza tym sie zgadza 😉
Uwielbiam tzatziki …mogę je jeść nawet samodzielnie:) pozdrawiam
Reblogged this on Running news from around the World and commented:
A po niedzielnym bieganiu …
Pieprz biały i koper. Ocet winny / jabłkowy + oliwa (na 300 ml jogurtu 2/3 łyżki octu 5/6 łyżek oliwy.
Na Krecie dodają jeszcze miętę i anyż (mielony).