Pozostając w temacie przekąsek…
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować bardzo pyszne zapiekane roladki.
Cykoria nadziana twarożkiem i owinięta w szynkę, w czasie pieczenia przyjemnie mięknie oraz nasiąka kremowym sosem z rozpuszczonego twarożku. Zapieczona skórka z delikatnie chrupiącej szynki dodaje smaku i zapobiega wysuszeniu.
Gorąco polecam 🙂
Uwaga: Roladki piekłam razem ze stekami z kalafiora.
Składniki: (4 roladki)
2 duże cykorie
4 łyżeczki kremowego twarożku (np. Twój smak/Almette/Phaladelphia; naturalny lub ziołowy)
4 plastry szynki parmeńskiej lub innej podobnej
oliwa
Wykonanie:
Cykorie przekroić wzdłuż na połówki. Wykroić „głąby”. Na każdą połówkę (na przeciętą stronę) nałożyć po 1 łyżeczce twarożku. Całość owinąć plastrem szynki. (Uwaga: NIE SOLIĆ! Szynka zapewni wystarczającą ilość słonego smaku.)
Roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub w naczyniu żaroodpornym), spryskać/skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Podawać na gorąco jako osobną przekąskę lub dodatek do dań obiadowych lub sałatek.
Smacznego 🙂
Przekonuje mnie Twoja propozycja, cykoria to najlepsze warzywo na teraz 😉
Pyszne,a tak łatwo zrobić,pozdrawiam.
Aniu, takie smakowitości, że nie można się opanować przed popędzeniem natychmiast do warzywniaka na zakupy.
Ciekawe przekąski, muszę zapamiętać ten przepis.
Cudowny dodatek …a ze stekiem musiały smakować rewelacyjnie:) buziaka zasyłam
Lubię zapiekaną cykorię, ale czy nie lepiej ją najpierw obgotować? Czy zmięknie wystarczająco w czasie pieczenia?
Uwielbiam tu zaglądać, znajduję wiele wspaniałych inspiracji! Dziękuję! 🙂
Umi, witaj!
Bardzo dziękuję za miłe słowa! Zawsze sprawiają wiele radości 🙂
Co do cykorii… Nie ma potrzeby jej obgotowywać. Po upieczeniu jest akurat („al dente”). 😉
Pzdr Aniado