Ciąg dalszy przedświątecznych przymiarek kulinarnych…
Proponowana przeze mnie dzisiaj zupa jest gęsta i aksamitnie kremowa.
Podana z własnej roboty białą kiełbasą (w formie kulek) oraz jajem ugotowanym na twardo przywodzi na myśl tradycyjny żurek.
Nie ma w niej jednak ani grama mąki ani tłustej śmietany 😉
Składniki: (6-8 porcji)
Kulki z białej kiełbasy:
1/2 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej chuda karkówka i/lub szynka)
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
majeranek
Zupa:
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
1/4 dużego selera
2 pory, tylko biała część
1 ząbek czosnku
1 średnia cukinia
3-6 łyżek dobrego, ostrego chrzanu
1-3 łyżki soku z cytryny/octu winnego
sól i pieprz
dodatkowo:
jaja ugotowane na twardo
Wykonanie:
Mielone mięso wieprzowe doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodać 1/2 szklanki zimnej wody i bardzo dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej uformować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. (Uwaga: Najwygodniej robi się to wilgotnymi rękoma.)
Kulki gotować partiami (po około 5 minut) w wywarze. Wyjmować łyżką cedzakową i odstawić.
Do wywaru włożyć obrane i pokrojone w kostkę warzywa (seler, pory, czosnek, cukinię). Gotować na średnim ogniu 30 minut, a następnie dokładnie zmiksować blenderem. Zupę rozcieńczyć gorącą, przegotowaną wodą do pożądanej konsystencji. (Uwaga: Jeśli chcemy aby zupa była idealnie kremowa, przetrzeć ją dodatkowo przez sitko.)
Dodać chrzan (ilość według własnego gustu) i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/octem. Na koniec włożyć kulki z białej kiełbasy. Zupę ponownie zagotować.
Krem chrzanowy podawać na gorąco z dodatkiem jaj ugotowanych na twardo.
Smacznego 🙂
Aniu a czy pojawi się dietetyczna wersja żurku? Mężuś domaga się talerza żurku;-)) a oczywiście zupkę chrzanową też przetestujemy:-)))
Ewelino,
Obawiam się, że już nie zdążę z takim przepisem przed Świętami 🙂
Mam w głowie pomysł na taki żurek… Więcej napiszę w mailu.
Pzdr Aniado
czy dzieci polubią ta zupke czy jest ostra
Magda, witaj!
Zupa nie jest ostra, ale ma wyraźny chrzanowy smak.
Pzdr Aniado
fajna! 🙂
Wygląda pysznie – to zdecydowanie coś dla mnie!
Super pomysl na swiateczna zupe.
Do wykonania.
świetna alternatywa dla żurku i białego barszczu!
Aniu, a ja myślałam ze to jakies pulpeciki:) …. jak widac biała kiełbasa nawet w domowych warunkach jest posta do zrobienia:) …a z zupą chrzanową na pewno smakuje super:) buziaki
Sprawia wrażenie zupy, która „zawsze się udaje”. Spróbuję…
Bardzo pyszny przepis! W dodatku delikatny i odświętny!
Zupa pyszna. Wypróbowałam, zagości na wielkanocnym śniadaniu.
Iska,
Miejsce na wielkanocnym stole to chyba najlepsza reklama dla tej zupy!
Dziękuję 🙂
Pzdr i życzę wiele radości i rodzinnego ciepła w ten Świąteczny Czas
Aniado
Zupa goscila na swiatecznym stole. W ferworze swiatecznego objadania sie nie bardzo mialam czas „zastanowic sie” nad jej walorami. Wiem,ze musze zrobic powtorke i dociagnac niedociagniecia swojego wykonania:)
Kulki pyszne, autentyczny smak bialej kielbasy.
Zupę chrzanową robię i lubię z tym, że ja ją zagęszczam ziemniakiem, teraz muszę wypróbować Aniu Twój patent z cukinią. No i koniecznie następnym razem muszę zrobić z Twoimi kuleczkami mięsnymi.
Zła wiadomość: gotowany seler ma IG 85 😦
Iska,
Mam też dobrą wiadomość: podobnie jak gotowana marchew, seler ma niski ŁG (ładunek glikemiczny). Zatem myślę, że skoro pani dietetyk nie miała nic przeciwko gotowanej marchwi, to zatwierdziłaby również selera 😉
Pzdr Aniado
Przepyszna sprawa ; )