Chuda, ale nie sucha…
Bez konserwantów i „polepszaczy” smaku…
Dziecinnie prosta…
Robi się sama…
Taka jest moja dzisiejsza propozycja na domową wędlinę z piersi kurczaka 🙂
Gorąco polecam!
Składniki:
1 cała pierś z kurczaka (czyli 2 filety)
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
dodatki smakowe:*
1-2 łyżki ulubionych suszonych ziół (np. tymianek, majeranek, rozmaryn, zioła prowansalskie)
i/lub
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
*Uwaga:
Ja użyłam mieszanki majeranku, ostrej i słodkiej papryki. Smak wyszedł bardzo dobry. Następnym razem planuję jednak pominąć zioła i upiec filety przyprawione jedynie słodką i ostrą papryką oraz może odrobiną czosnku. Chcę aby smak różnił się zasadniczo od tradycyjnego pieczonego schabu. Będzie ciekawiej 🙂
dodatkowo:
folia aluminiowa
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dwa filety. Każdy posmarować oliwą, oprószyć solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
Oba filety złożyć razem (na odwrót; grubszy koniec jednego fileta ułożyć na cieńszym drugiego)**, tak aby powstał w miarę równej grubości „wałek”. Zawinąć mocno w 3 warstwy folii aluminiowej i wstawić do lodówki na 8-12 godzin (np. na całą noc).
**Uwaga:
Złożenie filetów i ścisłe owinięcie folią nie gwarantuje, że wędlina nie będzie się w czasie krojenie dzieliła na dwie części. Natomiast dzięki temu zabiegowi „pieczeń” będzie miała w miarę jednakową grubość co zapobiegnie przesuszeniu cieńszego końca lub niedopieczeniu grubszego 😉
Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. Włożyć zawinięte w folię filety i piec 20 minut (25 minut w przypadku bardzo dużych filetów). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a filety pozostawić w środku do czasu aż zupełnie wystygną. Dodatkowo schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Podawać na zimno jako wędlinę, pokrojoną w cienkie plasterki. Pasuje wspaniale jako dodatek do sałatek.
Nie przepadam za wędlinami, ale to wygląda wspaniale! Na pewno w najbliższym czasie przetestuję. Pozdrawiam!
Jak dla mnie „bomba”. Bardzo lubię tego typu domowe wędliny. Sama też co jakiś czas coś wymyślam, aby nie popaść w monotonnie 🙂
Dobrze jest miedzy filety wsypac lyzeczke zelatyny.
Basiu,
Już kiedyś czytałam o tej metodzie. Czy Ty ją stosowałaś?
Pzdr Aniado
Tak . Czesto stosuje . Szczegolnie gdy przygotowuje mieso w szynkowarze . Mam wtedy pyszna galaretke otaczajaca mieso .
Nie jedno i nie dwa mięsa, zrobiłam wg Twojego przepisu, więc zrobię i z tego przepisu.
Ja z kolei piekę dużo mięsa „na kanapki”, bo mam trzech członków rodziny, których codzienne w takowe zaopatrywać muszę, ale jeszcze nie przyszło mi do głowy, aby piec złożoną pierś kurczęcia. Na pewno spróbuję.
Namawiam Cię na poszukanie w sieci przepisów na mięso obłożone liśćmi laurowymi. Zrobiłam wczoraj i jest naprawdę fantastyczne 🙂
Pozdrawiam serdecznie !
Aniu,
Proszę podaj mi przepis, z którego korzystałaś. Chodzi mi to mięso obłożone liśćmi laurowymi. Trochę szperałam w internecie, ale nic takiego do tej pory nie znalazłam 😦
Będę ogromnie wdzięczna!
Pzdr gorąco z zaśnieżonej i mroźnej Warszawy
Ania
Ps. O akcji „zupa” pamiętam. Postaram się wziąć w niej udział po powrocie z ferii 🙂
Aniu – przepis na moim blogu:
http://kuchnia-literacka.blogspot.com/2013/02/super-soczyste-kanapkowe-pieczyste.html
Biust piękny i jakże dorodny, cieszy oko i podniebienie. Jakkolwiek by to nie brzmiało, napewno warte grzechu.
Bardzo zachęcą 🙂
alez smakowicie wygląda:). Ja obłożyłabym ją jeszcze plasterkami boczku …. cudownie chrupałyby po upieczeniu:) ….choc wiem, ze to akurat mało dietetyczne:). Buziaczek Aniu
Smakowite! Myślę, że niedługo wypróbuję Twój przepis. Dziękuję 🙂
Wędlina jest naprawdę soczysta i aromatyczna! Dla mnie wersja z majerankiem jest super! 🙂 Mąż chciałby jeszcze wypróbować z dodatkiem czosnku, pewnie uskutecznimy 😉
Dziękuję Aniu za kolejny udany przepis 🙂
Pozdrawiam gorąco!
Ups… nie wiem dlaczego dodałam komentarz z konta męża. Musiał być gdzieś zalogowany.
Piersi pieczone w ten sposób kojarzą mi sie zawsze z suchym mięsem. Ale spróbuję- czegos takiego jeszcze nie robiłam. A czy mozna związac filety sznurkiem kuchennym w trakcie pieczenia? Czy to zagwarantuje ze wedlina sie nie rozleci w trakcie krojenia?? Pozdrawiam!
Plainflour,
Niestety związanie nie gwarantuje, że filety będą się trzymały razem. Myślę natomiast, że sposób Basi (powyżej w komentarzach), z dodaniem żelatyny może ten problem rozwiązać 🙂
Pzdr Aniado
Baaaaardzo soczysta i smaczna wędlina mi wyszła:). Związałam piersi sznurkiem, ale w czasie krojenia mięso rozdzielało się, co oczywiście nie przeszkadza w konsumpcji. Spodobał mi się sposób jw., Basi, na wsypanie łyżeczki żelatyny między filety, koniecznie muszę spróbować.
Pozdrawiam 🙂
Mk,
Cieszę się, że i Tobie zasmakowała. Powiem, może mało skromnie, że to nader udany przepis 🙂
Pzdr Ania
Zrobiłam drugi raz takie mięso, tyle że z innymi przyprawami, wsypałam między filety żelatynę i – tym razem nic się nie rozpadało, super 🙂
Super pomysł na zdrową wędlinę. Aż slinka cieknie.
Chętnie wypróbuję. Bardzo lubię Twoje pomysły na domowe wędliny.
Właśnie leży w lodówce w przyprawach, jutro będzie pieczona 🙂
bardzo pyszna, bwrdzo delikatna wedlinka. jak dla mnie troche za malo soli, ale jak to mów moje dziecko łatwiej dosolić niż odsolić. Maz myślał, ze to schab:-). Pychotka bez sklepowych ulepszaczy. Dzieki za kolejny pyszny przepis.
Spróbowałam, marynując w przerónych paprykach i wyszło naprawdę smaczne i soczyste. Jeśli ktoś zna dokładny przepis na wędlinę z użyciem żelatyny – proszę podzielcie się 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Aniu,
Jak to miło, że drobiowa wędlina zawędrowała aż za Atlantyk, a co najważniejsze smakowała 🙂
Pzdr gorąco
Ania
a czy wędlinę piec w naczyniu żaroodpornym zamkniętą czy tylko na blaszce wystarczy?
Sylwia,
Wędlinę piecze się zawiniętą w folię. Dodatkowe przykrycie nie jest potrzebne. Ja dla zabezpieczenia blachy przed ewentualnym zabrudzeniem, kładę „pakuneczek” na kawałku folii aluminiowej.
Pzdr Aniado
Dziękuję bardzo za odpowiedź, wędlinka jest już w lodówce a wcześniej robiłam schab w liściach i dlatego się zastanawiałam nad przykryciem i wodą 🙂
Pozdrawiam
Pyszne, soczyste, aromatyczne. Marynowałam w oleju z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, przyprawie kebab-gyros i 2 ząbkach czosnku.
Jak zrobic wedline z uzyciem zelatyny?;)super przepis
Super jest 🙂