Pieczona papryka, obrana ze skórki i zalana aromatyczną oliwą to wspaniały dodatek do wędlin czy dań z grilla.
Przy okazji okazało się, że „walka” z obieraniem papryki nie jest aż tak wyczerpująca 😉
Na podstawie przepisu Nicoli Graimes.
Składniki: (4-6 porcji)
2 duże „mięsiste” papryki (zauważyłam, że czerwone obierały się znacznie lepiej niż żółte…)
150-250 ml oliwy
6 filecików z anchovies
1-2 łyżki kaparów
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny (lub octu 6%)
1 łyżka posiekanego, świeżego oregano
sól i pieprz
Wykonanie:
Papryki przekroić wzdłuż na połówki. Wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane połówki ułożyć (przecięciem do dołu) na arkuszu folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Opiekać około 30 minut, do czasu aż skórka na paprykach będzie przyrumieniona. Gorące papryki wyjąć i zawinąć w folię aluminiową (tę, na której się piekły) i pozostawić do „zaparowania” i przestygnięcia. (Uwaga: Wiele osób poleca włożenie gorących papryk do torebki foliowej aby lepiej „zaparowały”.)
Chłodne papryki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować zalewę. Fileciki z anchovies bardzo drobno posiekać i wymieszać z kaparami, posiekanym oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalać oliwą (ilość oliwy zależy od wielkości naczynia/słoika w którym chcemy podawać paprykę) i doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. (Uwaga: Zalewa musi być dość zdecydowana w smaku, bowiem papryki nie są niczym doprawione.)
Kolejne warstwy ułożone z kawałków papryki polewać zalewą. Przyprawioną paprykę wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc), aby smaki się „przegryzły”.
Podawać jako dodatek do wędlin, sałatek, jaj lub dań z grilla.
Smacznego 🙂
Wygląda pysznie! Chyba spróbuję zrobić.
Aniu, muszę w takim razie i ja pochwalić się moją wersją pieczonej papryki. Ja stosuję metodę z woreczkiem, ale następnym razem sprawdzę Twoją 🙂
Fantastyczna jest ta papryka! Musze koniecznie wyprobowac przepis bo taka amrynowana po prostu uwielbiam 🙂
Usciski.
Tzn. marynowana. Przepraszam za blad 🙂
Oj coś mi się wydaje, zę ja to nawet i bez dodatków bym ją zjadła:) pięknie i smakowicie wyglada:) pozdrawiam Kochana
ja paprykę zawsze wrzucam po upieczeniu do garnka i przykrywam pokrywką.
muszę spróbować doprawić ją anchovies, tak jeszcze jej nie jadłam.
P.S.
dzis na obiad były roladki z polędwiczek, co prawda nie oplatałam ich boczkiem, ale i tak dzięki za natchnienie 🙂
Jswm,
To ja dziękuję za podpowiedź z garnkiem! Muszę koniecznie przetestować 🙂
Pzdr Aniado
Przetworow nie robie, ale dla tej papryki zrobie chyba wyjatek 🙂
Ja też mam swój sposób na paprykę. Wkładam do woreczka i pocieram w środku- skórka wtedy sama schodzi:) Uwielbiam papryki z zalewy, pasują prawie do wszystkiego. Pozdrawiam
a bez tych filecików z anchovies dużo straci?
Margot,
Bez filecików będzie odrobinę inny smak, ale nadal papryka powinna być bardzo smaczna 🙂
Pzdr Aniado
Moi Drodzy, bardzo się cieszę, że tak przygotowana papryka i Wam przypadła do gustu! Dziękuję ponadto za wszystkie podpowiedzi na temat obierania papryki. Postanowiłam wypróbować różne metody i zobaczyć, która jest dla mnie najwygodniejsza 🙂
Pzdr Aniado
Ciekawe czy zamknięta przetrwa dłuższy czas? Mogłaby wtedy robić za super podarki dla okolicznych miłych ludków
Jak papryka, to najlepsza jest Niezapominajka.
Prosta potrawa z wykorzystaniem tego smacznego i zdrowego warzywa.
Mój przepis:
-jajek
-papryka konserwowa ( ja wybieram firmy Malpol)
-serek złoty ementaler (1 kostka)
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować, pokroić w drobną kostkę.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę konserwową.
Dodać serek, wszystko razem połączyć, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę.
Na koniec przyprawić wg uznania.
Podawać najlepiej ze świeżym chlebem.
Smacznego!
dziękuję za odpowiedz
Witaj Aniu!!!
Papryka wypróbowana, smak nieziemski. Chcę się tylko dowiedzieć jak długo można ją przechowywać ponieważ chciałam zrobić jej większą ilość i umieścić nie w lodówce a w chłodnej piwnicy.
Malwina,
Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie mail 🙂
Pzdr Aniaod
Świetne zdjęcia! Co strzał to bramka 🙂
Monochrome, witaj ponownie 🙂
Baaardzo dziękuję! Takie słowa uznania z ust Profesjonalisty to naprawdę wielkie wyróżnienie!
Pzdr Aniado