Sałatka, która kojarzy się z wakacjami na południu Europy…
Różne jej odmiany można zjeść w większości krajów Półwyspu Bałkańskiego.
To co łączy wszystkie wersje to ser. Solankowy biały ser owczy lub z mleka krowiego. Koniecznie utarty na tarce lub drobno pokruszony 🙂
Składniki: (4-6 porcji)
2-4 pomidory
2-3 średnie ogórki
1 papryka
1 czerwona cebula
(u mnie sezonowo, jako odstępstwo od „oryginału”, pojawiła się rzodkiewka)
1/2 kostki sera szopskiego*
ocet winny
oliwa
cząber świeży lub suszony
*W polskich sklepach najczęściej można kupić „Owczy/krowi bułgarski ser szopski” albo „Bułgarski ser krowi/owczy BAŁKANKA”.
Wykonanie:
Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Ogórki obrać i także pokroić w dużą kostkę. Czerwoną cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Składniki wymieszać i włożyć do płaskiej salaterki.
Na wierzch utrzeć grubą warstwę szopskiego sera i posypać cząbrem. Przed podaniem skropić octem winnym i oliwą.
Sałatka wspaniale pasuje do wszystkich dań z grilla oraz pieczonego drobiu.
Smacznego 🙂
bardzo lubię tą sałatkę…piekne zdjęcia 😉
ach, jak tak patrzę… wiem, że mogłabym ją jeść na okrągło!
Sekret bałkańskiej kuchni tkwi w niepowtarzalnym smaku dojrzewających w słońcu warzyw…
Hm… wspomnienie bułgarskich kolacyjek…. 😉
Ta sałatka zawsze przywołuje smak „oryginału” jedzonego przeze mnie wiele lat temu w słonecznej Warnie.
Moi Drodzy, widzę, że nie tylko u mnie sałatka szopska budzi miłe wspomnienia 🙂 Najczęściej piszecie o Bułgarii, ja natomiast zajadałam się nią w kraju, którego już nie ma… W Jugosławii 😉
Pzdr i jeszcze raz gorąco polecam!
Aniado
Wygląda bardzo zachęcająco, pyszne smaki 🙂
Uwielbiam tą sałatkę:) wprawdzie znam ją z przydomowego ogródka …ale smakuje pewnie równie pysznie co w kraju, z którego pochodzi:)
Niby prosta rzecz, a jaka efektowna:)
Pozdrawiam!
ponoć nie powinno się łączyć pomidorów z ogórkami…
Nie znam sera szopskiego. Czym sie różni od fety?
Aniu,
Ser szopski jest bardzo podobny w smaku i z wyglądu do fety, ale takiej zwartej i mającej raczej tendencję do kruszenia niż „mazania się”…
Wydaje mi się, że u Ciebie można kupić „crumbled feta”… Taki ser powinien dać przynajmniej namiastkę smaku sałatki szopskiej 😉
Pzdr gorąco
Aniado
Pochodze z ojczizny szobskej salatki i naj pierw chce sie przeproszic za swoj slaby Polski jezyk:)
Czomber jest tylko opcja tej salatki, ocet tak samo. Wogule ocet sie dodaje do szobskej salatki zima, jak warzywa sa ze szklarny i maja za slaby smak. Za miast czomberu naj czesczej sie dodaje swieza posiekana pietruszka. Na to miast w wersii originalnej obowiazkowo trzeba dodac pokrjona zielona, mala, ostra papriczka (czuszka po bulgarsku), tylko ze nie kazdy potrafi jesc na ostro, tak ze to tez opcja…..:) Jezely chodzi o originalna wersja tej salatki, bez diskusii trzeba powiedziec ze ORIGINAL mozna zobaczyc w nazwy tej salatki.
SZOPSKA. Czy ktos z panstwa zna co to sa Szopi? Szopi nazywaja mieszkajcow regiona kolo Sofii. Ony maja dziwny dialekt w ktory wielu slow so jak po Polsku. Naprzyklad po bulgarsku koszula sie nazywa RIZA, a szopi mowia koszula. W tym regionie jest duzo gor. Ot dawnych latach szopi hodoja glownie owcy, a ich potrawy tradycijnie zawieraja ostra paprika….tak ze wiadomo z kad pochodzy nazwa tej salatki i jeszcze to ze do wersii originalnej trzeba dodawac ser owczy i ostra papriczka:))
Pozdrawiam wszyscy!
Smacznego!
Dżoko, witam!
Bardzo Panu dziękuję za tak cenne informacje!
Myślę, że wszyscy Czytelnicy z przyjemnością przeczytają o tym skąd pochodzi nazwa sałatki oraz jakie są jej różne odmiany.
Jeszcze raz wielkie podziękowania 🙂
Pzdr Aniado