Święta, Święta, a… po Świętach zapraszam Was po przepis na lekką, kolorową i smaczną sałatkę z rukoli, wędzonego pstrąga oraz pomarańczy.
Pomysł na tę sałatkę zaczerpnęłam z książki Gordona Ramsaya pt. „Zdrowa Kuchnia”. Autor doradzał do niej także sos na bazie soku pomarańczowego, ale… mnie sałatka smakowała dużo bardziej z tradycyjnym, wytrawnym sosem winegret. Ten „pomarańczowy” był dla mnie zbyt słodki…
Składniki: (1 porcja)
1-2 filety wędzonego pstrąga bez skóry (u mnie 1 opakowanie 125 g)
sałata rukola (ilość według uznania)
1/2 dużej pomarańczy
sos winegret – przepis tutaj
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Pomarańcze obrać i „wyfiletować” (tj. wykroić miąższ, tak jak pokazywałam tutaj). Fileta z pstrąga podzielić na kawałki i wraz z cząstkami pomarańczy ułożyć na sałacie. Całość polać sosem winegret.
Smacznego 🙂
Z OSTATNIEJ CHWILI…
Polecam także potrawy, w których można wykorzystać poświąteczne okrawki. Moje propozycje znajdziecie tutaj 🙂
Aniu, jesteś niezmordowana 🙂 Ja po świętach mam ochotę tylko na dużą ilość ciepła, a ty już w kuchni wymyślasz nowe cuda.
co za kolory! iście wiosenna na mój konkurs, zajrzyj 🙂
Bardzo lubię rukolę …a więc ta sałatka na pewno byłaby dla mnie hitem:) pozdrawiam poświątecznie:)
sałatka wygląda obłędnie! w sam raz na poświąteczne obżarstwo 😉
Podziwiam Cię! Sałatka jest przepyszna z wyglądu i opisu. POstaram się ją zrobić w domu jak tylko skończą się świąteczne salatki.
Ala, witaj!
Tak jest właśnie zawsze! Najpierw planujemy, szykujemy… i to, i jeszcze to… wszystko na Święta… a potem wyjadamy pozostałości przez tydzień 😉
U nas jest tak samo! Pełen „recykling świąteczny” jeszcze trwa 🙂
Pzdr Aniado
Lubię łączyć smaki w sałatkach, pomarańcza nadaje słodyczy, rukola jest gorzkawa, super przepis Gordon stworzył! A Twoja realizacja jest jak zwykle przepiękna i smaczna!
Parę dni mnie nie było, a tu takie pyszności!
Wędzony pstrąg należy do ścisłej czołówki mojego rybnego top10 😉
Pozdrawiam!
Bardzo świeże, żywe kolory 🙂 Aż chciałoby się spróbować !