Dzisiejsza sałatka z bakłażana to „krewna” sycylijskiej caponaty.
Pasuje zarówno do gorących jak i zimnych mięs.
Można ją także podawać jako osobne danie.
„Sałatka jest smaczniejsza przygotowana poprzedniego dnia. Podaje się ją w temperaturze pokojowej. W przykrytym folią spożywczą naczyniu może stać w lodówce nawet 4 dni. Gdy zamierzasz podać ją jako samodzielne danie, posyp wierzch sałatki prażonymi orzeszkami piniowymi lub innymi (np. orzeszkami nerkowca lub posiekanymi orzechami laskowymi) oraz wiórkami parmezanu.” – tak reklamowana jest przez Autorki (Kate Whiteman, Jeni Wright, Angela Boggiano) w książce „Kuchnia włoska. Ingrediencje i klasyczne przepisy.”
Uwaga:)
Bakłażana do tej sałatki można przygotować dwoma sposobami:
– usmażyć – wersja szybka
– upiec w piekarniku – wersja trwająca dłużej, ale za to „robi się sama”.
Składniki: (4 porcje)
1 duży bakłażan, około 70 dag
4 łyżki oliwy
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki kaparów odcedzonych z zalewy
12 zielonych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ja dałam szczypiorek, bo natka nie cieszy się u Rodziny „miłością” 😦 )
sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (2 x2 cm). Przygotować bakłażana poprzez:
Smażenie – na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i partiami smażyć kostki bakłażana do czasu aż będą miękkie i przyrumienione.
lub
Pieczenie – piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucić kostki bakłażana, polać 4 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, do czasu aż bakłażan będzie miękki i przyrumieniony. W czasie pieczenia 1-2 razy zamieszać.
Gotowe kawałki bakłażana przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z tartą skórką i sokiem cytrynowym, oliwkami, kaparami oraz natką pietruszki.
Podawać w temperaturze pokojowej. Jeżeli sałatka była przechowywana w lodówce, wyjąć ją na godzinę przed podaniem.
Smacznego 🙂
Rewelacyjna propozycja. Uwielbiam bakłażana pod taka postacią!
Wygląda bardzo smakowicie:-)
Bardzo smaczny zestaw składników. Z chęcią zjadłabym taką sałatkę!
Caponate bardzo lubie wiec ta salatka na pewno tez by posmakowala. Wyglada przecudnie 🙂
Pyszna, zdrowa sałatka, rewelacja, pozdrawiam 🙂
wygląda po prostu pięknie ….zjadłabym ją samą …bez żadnych dodatków:)
Zaśliniłam klawiaturę…………….i muszę jutro biec po bakłażana i kapary. Oliwki mam 😉
Pysznie,lekko,zdrowo! Zaluje,ze nie mam „pod reka” baklazana, a do sklepu daleko.:)
Nie znałam wcześniej takiej sałatki, ale chętnie bym spróbowała. Doskonale za to rozumiem Twoja rodzinę, od dziecka nie lubię się z natką pietruszki 🙂 Za to uwielbiam szczypiorek i koperek 🙂
Aniu,
wspaniała propozycja. Kocham bakłażana miłością wielką i bezwględną. Wersja pieczona zdecydowanie mnie uwiodła. Z natką rzecz jasna 🙂
Dziękuję za propozycję 🙂
PS. Czy masz jakieś szczególnie ulubione strony z lekką, dietetyczną kuchnią? 🙂
Adria,
Regularnie przeglądam kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt ulubionych blogów poszukując interesujących mnie dań. Są to jednak, w większości blogi „ogólno-kulinarne”.
Ponadto prawie codziennie zaglądam na stronę Wykrywacza Smaku, Foodgawker (eng), Tastespoting (eng) oraz Durszlaka.
Czasem mam wrażenie, że jestem jak „grzybiarz” lub „myśliwy”, który w lesie, pośród setek drzew usiłuje wyśledzić swój łup 🙂 Ale jaka radość jak coś „upoluję”!
Bardzo często korzystam ponadto z przepisów ze strony BBC Good Food. Magazyn „Cooking Light” też jest wspaniały, ale niestety dostępny w pełnej papierowej wersji tylko po drugiej stronie Atlantyku. Na ich stronie tylko część przepisów. Lepszy rydz niż nic!
Mam nadzieję, że coś tam wyszukasz dla siebie 🙂
Pzdr Aniado
Aniu,
bardzo dziękuję za odpowiedź i wskazówki. Na pewno coś znajdę dla siebie. JUż teraz wiem, że szczególnie przypadł mi do gustu ‚na pierwszy rzut oka’ http://www.cookinglight.com/ 🙂 Bosh, jakie to szczęście, że trafiłam na Twój blog 🙂
Uwielbiam takie smaki ! Przez moc składników mi najbardziej do takiej sałatki pasuje bagietka i kieliszek białego wina 🙂 choć stekiem też bym nie pogodziła 🙂 pysznie !
Krysia
Codziszjemnasniadanie.tumblr.com
Aniu, wypróbowałam Twoją sałatkę. Moje kapary były z zalewy octowej, strasznie ją zakwasiły 🙂
Może następnym razem powinnam użyć tych w soli?
Roztrzepana,
Moje kapary były baaardzo malutkie i także z zalewy octowej. Myślę, że następnym razem możesz spróbować dodać ich po prostu mniej, tylko tyle aby dodały delikatnie „kwaskowego” smaku.
Pzdr Aniado
przepyszne !!!!!!!!!!!!!!!
Wqoi, witaj!
Bardzo się cieszę i pozwolę sobie polecić inne przepisy z mojego bloga 🙂
Pzdr Aniado