Podróżując po kuchniach świata, zapraszam do Włoch.
Proponuję wspaniałe połączenie soczystego kurczaka i pieczonego bakłażana z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopionym serem mozzarella.
Prawdziwa śródziemnomorska uczta 🙂
Jest to „wariacja” na temat prezentowanego wcześniej na blogu dania o dźwięcznie brzmiącej nazwie „Melanzane alla parmigiana”.
Składniki:
4 filety z kurczaka
1 puszka pomidorów bez skórki (wraz z sokiem)
1 łyżka tartego parmezanu
1-2 kule sera mozzarella (w zalewie)
1 duży bakłażan
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki włoskich ziół (bazylia, tymianek)
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Umytego bakłażana wraz ze skórką pokroić w poprzek na plastry o grubości około 7 mm. Oprószyć solą i pozostawić na sicie aby puścił sok. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Każdy krążek posmarować lekko oliwą, ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż do czasu gdy będzie miękki i lekko zarumieniony. (Uwaga: Bakłażana można także usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej.)
Przygotować sos pomidorowy. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, a po chwili posiekane pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 20 minut). Na koniec wymieszać z tartym parmezanem.
Filety z kurczaka przekroić na mniejsze części i oprószyć solą oraz pieprzem. Obrumienić na oliwie ze wszystkich stron.
Ser mozzarella pokroić na cienkie plasterki.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układać warstwami obsmażone filety z kurczaka, upieczone plastry bakłażana oraz plastry mozzarelli. Każdą warstwę smarować cienko sosem pomidorowym.
Na koniec zalać całość resztą sosu, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut.
Uwaga:)
Specjalnie używałam obsmażonych filetów z kurczaka, upieczonych plastrów bakłażana oraz gęstego sosu pomidorowego, aby danie na koniec nie było zbyt rzadkie. (Zarówno filety z kurczaka jak i bakłażany w czasie zapiekania wytworzą jeszcze dodatkowo sos.) Jeśli tego nie zrobimy, w efekcie otrzymamy raczej „zupę parmigiana z gotowanym kurczakiem”, a nie mięso w sosie 😉
Danie podawać na gorąco przybrane świeżą bazylią i/lub tymiankiem.
Smacznego:)
Świetnie to wygląda, muszę zrobić 😀
ale to musiało być pyszne…
Smaki sroziemnomorskie sa mi bardzo bliskie, dlatego uwazam, ze kurczak wyglada niezwykle zachecajaco…. Koniecznie musze go przygotowac. Pozdrawiam 🙂
ojej bardzo zachęcające…aż ślinka leci!
Boskie, kocham kuchnię włoską nad życie 😀
Cudnie wygląda!! Już zapisuję sobie przepis:)
te zdjęcia kiedyś mnie zabiją. ostatnie jest przecudne!
nic poza mniam, mniam nie przychodzi mi do głowy, a może jeszcze o raju jestem oszołomiona wyglądem!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aniu, jeśli lubisz „włoskie klimaty kulinarne” to bardzo Ci to danie polecam! Lekkie i pyszne 🙂
Super! kochamy włoskie dania, a bakłażan to jedno z naszych ulubionych warzyw 🙂
wygląda przepięknie! bardzo apetyczne to danie
Włoskie, bakłażan, mozzarella – brzmi jak zaklęcie 🙂 i wyczarowują się pyszności, uwielbiam takie dania 🙂
Wykorzystałam przepis jako pretekst do stworzenia czegoś swojego 😉 Mianowicie w zgrilowanego bakłażana zawijam kurczaka, zalewam sosem pomidorowym i do piekarnika. Mam pyszne aromatyczne roladki w sosie. Polecam.
Zrobiłam dzisiaj na obiad dla całej rodziny, wszyscy się zajadali, wielkie dzięki za przepis!
Kikimora, witaj!
To tak miło dowiedzieć się, że polecane danie wyszło i smakowało 🙂
Pzdr
Aniado