Sałatka inaczej 🙂
Tak przygotowane roladki można podawać jako przystawkę, ale sprawdzą się także w roli dekoracji półmiska z wędlinami/warzywami/serami lub sałatki.
Składniki:
Długi ogórek wraz ze skórką
Wędlina
Sałata rukola/roszponka
Marynowana lub świeża papryka
Majonez lub twarożek ziołowy
wykałaczki
Wykonanie:
Ogórka pociąć wzdłuż na bardzo cienkie plasterki-wstążki. (Ja robię to używając tarki do mizerii.)
Na końcu każdej ogórkowej „wstążki” położyć 1/3 łyżeczki majonezu (lub twarożku) oraz „bukiecik” z sałaty, wędliny i paseczka papryki. Zwinąć całość w roladkę i spiąć wykałaczką.
Uwaga:)
Tak przygotowane roladki nie mogą długo czekać na podanie, ponieważ po 2-3 godzinach więdną.
Ogórkowymi wstążkami można także owinąć kulki sera koziego lub mozarella.
Smacznego:)
wiosna, wiosna wkoło zakwitł… ogórek :)))
Jakie eleganckie 🙂 Jestem pod duzym wrazeniem…
Genialne! Proste wykonanie, a jaki szykowny wygląd. Na przekąskę idealne.
ale cudeńka – śliczne, na pewno bym zjadła
Zamiast ogórka można użyć młodziutkiej cukinii szczególnie jeśli jest z własnego ogrodu
Jakie piękne 🙂
Bardzo lekka i efektowna przystawka! Wspaniała na domowe przyjęcia. Ten pomysł z cukinią zamiast ogórka jest też bardzo dobry, pozdrawiam 🙂
Bardzo efektowne – gratuluje pomysłu:)
Nie ma co, wygladaja naprawde efektownie – swietny pomysl!
tego typu smakowite maleństwa zawsze kojarzą mi się z przedszkolnymi i szkolnymi imprezami, kiedy to mamy przygotowywały najlepsze koreczki, kanapeczki i wszelkie inne „-eczki”. Było pysznie i nawet pamiętam smak pewnych bagietek 🙂
Piękne!!! Aż szkoda je jeść;)
Pozdrawiam:)
Lekka i zadziwiajaca, po prostu zapowiedz wiosny ;))
Świetny pomysł, prezentują się znakomicie 🙂
Podziwiam Twoje zdolności manualne – to jubilerska robota!
Niesamowicie apetyczne. Mają sympatyczne czupryny!
Moi Drodzy, bardzo mi miło, że tyle osób zachwyciły moje ogórkowe roladki 🙂 „Sympatyczne czupryny”, „jubilerska robota”, „zapowiedź wiosny”, „zakwitły ogórki”, „cudeńka”, „szkoda je jeść” … itd – Wasze komentarze są cudownie poetyckie! Dziękuję i pzdr Was gorąco Aniado
Na prawdę koronkowa robota! Wersja z kozim serem jest jak „wiosenne lody śmietankowe” 🙂
Monochrome, z przyjemnością dopisuję Cię do listy Poetyckich Komentatorów! „Koronkowa robota” – bardzo mi miło, że tak to ująłeś 🙂