Ekspresowe i przepyszne danie! W sam raz na lunch lub obiado-kolację!
Ta sałatka wygląda i smakuje absolutnie wybornie, a do tego wprost „kipi” od witamin 🙂
Uwaga:)
Ja tę sałatkę podawałam ze słodkim sosem musztardowym, ale można ją serwować także w wersji wytrawnej. W Vademecum podaję przepisy na kilka różnych sosów do sałatek, które można tu wykorzystać 🙂
I jeszcze jedna ciekawostka:
Cykoria a odchudzanie
Rynek wypełniony jest różnymi preparatami na odchudzanie jednak mało z nas wie, że cykoria jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie. Goryczka cykorii jest jej najcenniejszym skarbem. Odpowiadają za nią substancje, które pomogą osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
Jest doskonałym sprzymierzeńcem w odchudzaniu, bo zawiera mangan. Dzięki niemu cykoria usprawnia trawienie i pomaga organizmowi w przemianie tłuszczów oraz wchłanianiu składników odżywczych. To żółtozielone warzywo ma nieco gorzki smak, za który odpowiadają dwie substancje, laktucyna i laktukopikryna. Stymulują one wątrobę do zwiększonego wydzielania żółci. Cykoria stoi na straży sylwetki również dlatego, że pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Dzięki temu poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom, które sprawiają, że brzuch wygląda na większy.
Zawarty w cykorii rozpuszczalny błonnik, inulina, ogranicza wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego. Popita sporą ilością wody wypełnia jelita żelową galaretką, dzięki czemu nie odczuwa się głodu.
Źródło informacji tutaj.
Składniki: (2 duże sałatki)
2 filety z piersi kurczaka
1 średnia cykoria
mieszanka sałat (rukola, roszponka, lodowa…)
kiełki (lucerny, brokułów, rzodkiewki…)
1/2 jabłka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzeszków piniowych (uprażonych na patelni – opcjonalnie)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki soli
Słodki sos musztardowy
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1-2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka musztardy
1-2 łyżeczki syropu z agawy (lub cukru brzozowego/fruktozy)
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
Wykonanie:
Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli są bardzo duże/grube przekroić na połowy. Oprószyć solą i słodką papryką. Polać oliwą i wymieszać, tak aby oliwa pokryła równomiernie mięso. Pozostawić na 5-30 minut.
Przygotować sos. W zakręcanym, małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki sosu. Dodać rodzynki aby lekko napęczniały i zmiękły.
Sałaty umyć i rozłożyć na 2 talerze.
Cykorię przekroić na pół i wykroić głąb (aby pozbyć się źródła goryczy). Pokroić i wyłożyć na sałatę.
Jabłko obrać i pokroić na cienkie plasterki. (Uwaga: Ja pokroiłam je na cieniutkie plasterki przy pomocy tarki do mizerii.) Rozłożyć na sałacie.
Rozgrzać patelnię. Usmażyć filety z kurczaka (około 5-10 minut). Gdy filety będą już gotowe pokroić je na paseczki i rozłożyć na sałacie. Polać słodkim sosem musztardowym z rodzynkami i posypać orzeszkami piniowymi.
Uwaga:)
Filety z kurczaka można także upiec w piekarniku (200 stopni, około 20 minut).
Smacznego:)
O coś dla mnie po prostu uwielbiam cykorię, bardzo mi się podoba ta propozycja:)
Ja cykorię jadłam tylko raz i jakos mi nie posmakowała ale z reguły nie poddaję się po jednym razie:) A ta Twoja sałatka wygląda po prostu wspaniale:)
Jak to mozliwe, ze dopiero tutaj zawitalam? 🙂
Przesle adres mojej mamie, ktora tez sie odchudza!
Pozdrawiam serdecznie!
Witaj serdecznie! Cieszę się, że do mnie trafiłaś i mam nadzieję, że razem z Mamą znajdziecie tu coś dla siebie:)
bardzo piekne zdjecie:) Aniu, skad Ty bierzesz tyle swiatla? bo u mnie szaro i buro…
salatka az kusi, zeby ja zjesc ze smakiem:)
Aga, dziękuję za komplementy! Sałatka rzeczywiście jest baaardzo smaczna! Wczoraj cała Rodzina jadła ją na obiad i „mlaskaniom nie było końca” 🙂 Pzdr Aniado Ps. U mnie niestety tak samo szaro i buro jak u Ciebie, chociaż patrząc na zdjęcia na Twoim blogu, aż trudno w to uwierzyć:) W ten „bury czas” wspiera mnie dodatkowo bardzo jasny obiektyw 😉
bardzo apetyczne danie. poza tym wygląda bardzo wykwintnie, super!
pozdrawiam
pięknie i apetycznie wygląda. muszę się przyznać, że ja nigdy nie jadłam cykorii.
TWoje zdjęcia są pyszne. Zachęcają do jedzenia.
Brzmi pysznie. I rownie pysznie sie prezentuje. I skoro cykoria ma jeszcze tyle wspanialych wlasciwosci, to nie trzeba sie zastanawiac tylko widelec w dlon i zajadac 🙂
patrząc na te zdjęcia aż czuje się wiosnę!
Kas, Panno Malwinno, Ag Pe, Majka, Paulu bardzo dziękuję za miłe komentarze! A sałatkę polecam, ponieważ jest tego rzeczywiście warta! Cytując Majkę: „Widelce w dłoń i zajadajcie!” Pzdr Aniado
Bardzo apetyczne połączenie smaków.
Wczoraj też robiłam sałatkę z podpiekanym kurczaczkiem i selerem, lubię takie mariaże soczystych warzyw z cieplutkim mięskiem.
Pozdrawiam,
SWS
MZ, jak Ty to pięknie ujęłaś „mariaż soczystych warzyw z cieplutkim mięskiem”! Baaardzo dziękuję za komentarz i do usłyszenia:)
Super to opisałaś i bardzo mnie rozbawiłaś 🙂 idę zaraz po córkę do szkoły to zawitam do sklepu i kupię tłuste mleko, a później robię ten majonez…a właśnie mi się skończył.
Pozdrawiam
p.s jak wyjdzie to umieszczę fotkę u siebie:)
Kasiu, witaj! Będę czekała na wiadomość od Ciebie z bijącym sercem! Pzdr
Fajna sałatka i wieje od niej powiewem wiosny! Znam lepsze źródło wytwarzania żółci niż cykoria, jak chcę zwiększyć wytwarzanie owej to włączam TVN24 i żółć mnie zalewa po wypowiedziach co niektórych naszych wspaniałych przedstawicieli narodu czyli posłów bez „p”!
Ojciec Dyrektor, to jak już coś napisze, to NAPISZE!!! Ubawiłeś mnie do łez:)
Cudna, wiosenna, apetyczna. Zabójcze zdjęcie (zabójcze dla ślinianek i kubków smakowych, oczywiście).
Takie sałatki świetnie smakują z owocowymi octami balsamicznymi, więc słodki sos musztardowy to też super wybór :).
Turlaczku, dzięki! Rzeczywiście z sosem balsamicznym też będzie pyszna:) Pzdr
Od dawna zaglądam, ale komentuję pierwszy raz:)
Twój blog jest po prostu piękny! Świetne pomysły przypieczętowane mega-zachęcającymi zdjęciami! Jakby oczy mogły jeść, i to jeść fotografie, to by zjadły z rozkoszą:)
Przy okazji zachęcam do zgłoszenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych:)
http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/
Pozdrawiam i dalej się inspiruję:)
Natalan, witaj! Bardzo dziękuję za tyle komplementów! Miło mi, że tak dobrze oceniasz mój blog:) Zapraszam serdecznie! Pzdr Aniado Ps. Z przyjemnością dołączę do społeczności PBK!
Pycha!