Na specjalne życzenie jednej z Czytelniczek (Pozdrawiam gorąco!) podaję przepis na domową esencję waniliową, a przy okazji także na fruktozę aromatyzowaną prawdziwą wanilią.
W sprzedaży najczęściej dostępne są jedynie aromaty z waniliną, a jak daleko im do prawdziwej wanilii sami będzie mogli ocenić:)
Przepis podpatrzyłam u Mistrzyni słodkich wypieków.
ESENCJA WANILIOWA
2 laski wanilii
200-300 ml spirytusu
wysoki, wąski słoik/butelka
Laski wanilii, w całości, włożyć do słoika i zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Po tym czasie spirytus wchłonie aromat wanilii, nabierze ciemno-miodowego koloru i można go będzie dodawać do deserów i ciast.
Gdy skończy się już zapas esencji waniliowej, dołożyć kolejną 1 lub 2 laski wanilii do tych które były wcześniej i ponownie zalać spirytusem. (Jak widać na zdjęciu, u mnie jest to już 3-4 partia.)
FRUKTOZA AROMATYZOWANA PRAWDZIWĄ WANILIĄ
1-2 laski wanilii
1 szklanka fruktozy/cukru brzozowego
szeroki, niski słoik
Fruktozę lub cukier brzozowy zmielić w młynku do kawy, lub utrzeć w moździerzu na puder. (Opcjonalnie)
Strączki wanilii pokroić na 4 cm kawałki, rozciąć i łyżeczką lub nożem wyskrobać czarne, bardzo drobne ziarenka.
Pocięte strączki oraz ziarenka wymieszać z fruktozą (cukrem brzozowym) i włożyć do słoika. Zakręcić i wymieszać. Pozostawić w ciemnym miejscu na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie fruktoza wchłonie aromat waniliowy i można jej będzie używać do aromatyzowania deserów i ciast.
W miarę zmniejszania się zapasów, można na bieżąco dokładać nowe kawałki wanilii i uzupełniać wszystko fruktozą.
Smacznego:)
A ja i esencję i cukier z wanilią robię sama. Wspaniale u Ciebie pokazane!
ale cudowne te waniliowe aromaty:)
Ja robię esencje troszkę inaczej, na wódce i więcej lasek wanilii. Następnym razem spróbuje ze spirytem. 🙂
To wspaniałe dodatki, które warto mieć w kuchni!
Jakiś czas temu też zalewałam wanilię procentami, a cukier waniliowy domowej roboty zawsze jest pod ręką.
Pozdrawiam,
SWS
odkąd mam te domowe wspaniałości nawet nie spoglądam na wanilinowe cukry w sklepie 🙂
Ja zrobiłam rok temu esencję z około 7 lasek wanili,niestety powoli kończy się jej „moc” i trzeba będzie uzupełnić zapasy.
Nie robiłam jednak nigdy cukru waniliowego, jakoś zawsze udawało się upychać w przepisy właśnie esencję:)
Pozdrawiam!
Moi Drodzy, widzę, że coraz nas więcej, „producentów” waniliowych przysmaków:) Przyznam się Wam, że ja dopiero dzisiaj dowiedziałam się z czego produkuje się wanilinę na skalę masową… Nie miałam odwagi aby napisać to wprost w poście… jest tylko link… Do tej pory, sama robiłam esencję waniliową, bo taka mi po prostu bardziej smakowała, ale od dzisiaj czuję, że nie mam innego wyboru! Pzdr wszystkich bardzo gorąco i dziękuję, że znaleźliście chwilę aby włączyć się do „dyskusji”:)
zdecydowanie przepadam za takimi domowymi pysznościami 🙂
Robię podobnie cukier puder, przesypuję do słoika, wkładam laski wanilii i zamykam na jakiś czas, świetna sprawa…
Pozdrawiam
Oj, ja też tak robię ekstrakt!… A cukier/fruktozę 😉 też zrobię! I to zaraz 😉
Witam Na Boże Narodzenie pierwszy raz zrobiłam cukier waniliowy z cukru pudru.Bita smietana z takim cukrem jest boska, a cukier mogę wachac na okragło.Zamawiam wanilię i robię esencję.Pozdrawiam.
Krystyno, witaj!
Masz rację! Dopiero jak się spróbuje cukru/esencji z wanilią (a nie waniliną) to czuć różnicę 🙂
Pzdr Aniado
Z tego co pamiętam z zabaw z nalewkami najlepiej aromaty „wyciąga” mieszanka o mocy ok 70%. Dlatego warto rozcieńczyć nieco spirytus przed zalaniem wanilii.
Wojtek,
Dzięki za informację!
(Czyli nadal wszystko w myśl zasady „człowiek uczy się przez całe życie”) 😉
Pzdr Aniado
gotowa esencje przechowywac gdzies w szafce w kuchni czy lepiej w lodowce?
X, witaj!
Ja esencję przechowuję w ciemnej kuchennej szafce.
Pzdr Aniado
Esencja waniliowa z tym przepisem jest super, jednak nie na bazie wanilii którą można dostać w polskim markecie. Ja zrobiłam swoją na bazie balijskiej, organicznej wanilii i jest wyczuwalna różnica pomiędzy nimi. A że mam jej trochę w nadmiarze mogę odsprzedać 375 ml butelkę esencji z balijskiej wanilii oczywiście dołączę opakowanie wanilii . Osobę chętną zapraszam do mejlowania ;D. Agata.banach1@gmail.com
Mam pytanie, czy wanilia musi stać 2 tygodnie? Czy nadaje się do użycia po tygodniu? Chciałbym jej użyć do świątecznego jabłecznika, ale za późno do Ciebie trafiłam. Pozdrawiam serdecznie;)
Paulina, witaj!
Aby esencja nabrała mocnego aromatu musi stać przynajmniej 2 tygodnie. Niestety nie ma już tyle czasu przed Świętami…
Jeśli nie chcesz używać produktów z waniliną, to warto poszukać w sklepach cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (robi je np. firma Kamis) albo użycie bezpośrednio ziarenek z przeciętej laski waniliowej do przygotowania jabłecznika. Laskę wanilii trzeba przekroić wzdłuż, nożem lub łyżeczką wyskrobać maleńkie nasionka i tym doprawić jabłka/ciasto. Resztę laski waniliowej można dołożyć do esencji. Będzie na następny raz.
Pzdr Aniado
Dzięki,że znalazłam przepis na esencje ,a już myślałam że będę musiała ją zamawiać .Szkoda , ze tak pózno . Już zabieram się do zalania.Chciałabym użyć
esencji do upieczenia tortu czekoladowego z pomarańczami. Pozdrawiam serdecznie i dzięki.