Wspaniała zupa o intensywnym smaku i kolorze!
Wybornie smakuje zarówno latem jak i zimą!
Trudno jest znaleźć kogoś kto jej nie lubi. Tak samo trudno jest znaleźć kogoś kto nie potrafiłby jej ugotować 😉 Jest to przysłowiowa „pestka” lub „bułka z masłem”!
Uwaga:)
U mnie oczywiście wersja bez ziemniaków… W ich miejsce dodałam po prostu więcej pomidorów oraz marchewkę 😉
Marchew i Indeks Glikemiczny
Według tabel IG, surowa marchew ma wskaźnik 30, a gotowana aż 85!
Jednocześnie marchew zalicza się do tych potraw, które pomimo, że mają wysoki indeks glikemiczny, zawierają stosunkowo mało czystej glukozy (średnio 5%). Zatem ich konsumpcja w niewielkim stopniu wpływa na poziom cukru we krwi. (Źródło informacji tutaj.)
Pani Dietetyk nie miała więc nic przeciwko jedzeniu marchwi zarówno na surowo jak i gotowanej 🙂
Dla zaoszczędzenia czasu, polecam ugotowanie większej ilości zupy i jej zawekowanie.
Składniki: (6 porcji)
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów bez skóry (z sokiem)
1-2 marchwie (lub 1/2 obranej cukinii)
1 litr bulionu
1 płaska łyżka bazylii
sól i pieprz
oliwa z oliwek
mus serowy: (opcjonalnie)
1-2 łyżki sera pleśniowego
2-4 łyżki jogurtu naturalnego
świeża bazylia do podania
Wykonanie:
W garnku, na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną marchew, bazylię oraz pomidory wraz z sokiem. Zalać bulionem i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować około 30 minut.
Zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie przetrzeć przez sito. Gdyby zupa była za gęsta dolać więcej bulionu lub przegotowanej wody.
Zrobić mus serowy. Dokładnie rozetrzeć ser pleśniowy z jogurtem.
Zupę podawać gorącą, udekorowaną „kleksem” musu serowego oraz posiekaną bazylią.
Smacznego:)
Polecam także inną wersję tej zupy,
z dodatkiem świeżego pesto oraz serka mascarpone
oraz krem prowansalski
albo bardzo ciekawe w smaku cappuccino pomidorowo-pomarańczowe.
Bardzo lubię kremowe zupy. Pomidorową też 🙂
Uwielbiam zupy krem. Zawsze są dla mnie zagadką, gdyż nigdy nie wiem jaki smak mi wyjdzie na końcu(trochę więcej marchewki, mniej pomidora, lub odwrotnie i już wychodzi inny smak zupy), często gotuję jak to się mówi na „oko” 🙂
jasne, że bardzo lubię, a kolorek piękny 🙂
Wygląda b. ładnie. Ja też robię zupę-krem z pomidorów, ale bez marchwi:
http://blog.polskiesouthbeach.pl/2010/07/zupa-krem-z-pomidorow.html
Ostatnio zrobiłam też indyjską pomidorową:
http://blog.polskiesouthbeach.pl/2010/11/indyjska-pomidorowa.html
Zupy to o tej porze roku dobry pomysł.
Ta zupa podobnie jak jak krem z białych warzyw jest u mnie robiona przynajmniej 3 razy w miesiącu.Pychota !!!Dziękuje za te przepisy !!!Pozdrawiam
Madzie, witam! Widzę, że smakują nam te same potrawy 🙂 U nas także zupa krem z pomidorów pojawia się regularnie! Lubią ją domownicy i wszyscy goście 🙂
Cieszę się, że przepisy przypadły Pani do gustu i zapraszam serdecznie do korzystania z kolejnych 🙂
Pzdr
Aniado
Genialna- prosta i szybka do zrobienia, a smakuje wyśmienicie.
Judith, witaj!
Miło mi, że do moich określeń „prosta i szybka” dopisałaś jeszcze „genialna” 🙂
Dziękuję i pzdr Aniado
jakiego sera pleśniowego używacie??
Mała, witaj!
Do musu używam sera z niebieską pleśnią np. Rokpol, Dor blue lub Roquefort.
Pzdr Aniado
Całkiem niezła 🙂 Tylko niestety z tych proporcji nie wyszła mi gęsta 😦 Wiadomo, trochę gęstsza niż normalnie, ale nie jak krem.
Nie wiem co zrobiłam nie tak.
Olu, witaj!
Jak to dobrze, że smak Ci odpowiadał! Co do „gęstości”… Wszystko zależy od wielkości warzyw (marchew/cukinia, cebula…) Może następnym razem (bo mam nadzieję, że spróbujesz jeszcze raz) nie dodawaj od razu całego bulionu, tylko np. 3/4 litra, resztę pozostaw na sam koniec, już po zmiksowaniu. Wtedy będzie wiadomo jaka jest gęstość zupy i czy trzeba dodać więcej bulionu.
Pzdr Aniado
krem super, dodałam pokrojoną pierś z kurczaka i pyszny syty obiadek:)
Greta, witaj!
Z takim smakowitym dodatkiem zupa na pewno była jeszcze lepsza!
Dziękuję za miły komentarz 🙂
Pzdr Aniado
PYSZNA 🙂 Na pewno pojawi się na moim stole jeszcze nie raz.
Ja do zupy dodałam grzanki z roztopionym żółtym serem 🙂 Pychotka 🙂
Ewela,
Miło mi to słyszeć 🙂
Pzdr i zapraszam do testowania kolejnych przepisów!
Aniado
Zupa wyszła nieziemsko. Dziękuję za przepis. Trochę go zmodyfikowałam, bo dałam świeże pomidory, później do miksowania dodałam trochę żółtego sera i z przypraw słodką paprykę. Wyszło pycha. Tylko, co z kolorem? Mam pomarańczowy kolor, nie czerwony, czy to jest związane z tym, że nie użyłam pomidorów z puszki, czy za dużo marchwi?
ja dodałam jeszcze trochę chilli bo uwielbiam ostre jedzenie i zgrillowałam paprykę wcześniej w piecu po zdjęciu skórki dopiero do gotowania mmmm oczywiście mała ilość żeby nie „przejęła” smaku, ale zupa pycha !!
Świetny przepis – prosty do wykonania, niezbyt czasochłonny i zupy wyszła przepyszna!
Ojj uwielbiam ten przepis…żaden inny mi tak nie przypadł mi do gustu jak ten… oczywiscie robie bez sera ale i tak jest pyszne 😉 mniam mniam i dzis sobie cos takiego zafunduje