Oto przepis na ekspresowe pieczone jabłka! Deser gotowy w 5 minut!
Lekki, zdrowy, urzekająco pachnący cynamonem i rumem i przede wszystkim pyszny 🙂
Uwaga:)
Do deseru tego używam najróżniejszych jabłek… Każdy powinien znaleźć swój ulubiony gatunek, albo… piec te owoce, które akurat są w domu 😉
Składniki:
1 duże jabłko
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka mielonych orzechów lub migdałów
1/2 łyżeczki rumu
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki cukru brzozowego/fruktozy/syropu z agawy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Z jabłka usunąć gniazdo nasienne wydrążając środek specjalną łyżeczką (na zdjęciu poniżej).
W wydrążone miejsce nałożyć mieszankę rodzynek, cynamonu i mielonych orzechów (i ewentualnie cukru brzozowego). Nadzienie zalać rumem. Jabłko ułożyć na głębokim talerzu i przykryć miseczką, aby nie pryskało.
Wstawić do kuchenki mikrofalowej i piec około 3 minut (moc 600W).
Uwaga: Zarówno miseczka jak i talerz, no i oczywiście jabłko będą baaardzo gorące zaraz po upieczeniu!
Smacznego:)
Aniu! Pieczone jabłka są cudowne, rozgrzewające, aromatyczne, kojące ! Twoja wersja rzeczywiście ekspresowa! Pozdrawiam!
zdjęcia mnie powaliły, rozłożyły na czynniki pierwsze.
są fenomenalne!
i te jabłka… jeju, to dopiero zapach unosił się podczas pieczenia!
takie jabłka to must have jesieni 🙂
Paulu, Karmelitko, Aniu dziękuję za miłe komentarze. Pieczmy jabłka i nie dajmy się Jesieni 😉
Pieczone jabłka jesienią często goszczą na moim stole. Z różnymi nadzieniami.Pyszne są!
Amber, muszę iść za Twoim przykładem i częściej serwować Rodzince pieczone jabłka. Będę także eksperymentować z nadzieniami;)
uwielbiam takie jabłka!
a połączenie z cynamon urzekająco pachnie,
a połączenie z alkoholem urzekająco rozgrzewa w jesienne wieczory :)))
Eve, witaj! Zgadzam się z Tobą! Jest to odpowiedni deser na osłodzenie jesiennych wieczorów:)
najlepsze sa pospolite jabłka z maslem i cukrem..