Korzystając z ostatnich dni wakacji nad Bałtykiem, próbuję najeść się ryb „na zapas”. Dzisiaj proponuję jajka faszerowane pastą z wędzonego na ciepło łososia, podane w „kiełkowych” gniazdkach.
Składniki:
1 dzwonko wędzonego na ciepło łososia (lub innej wędzonej ryby, np. pstrąga, makreli…)
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka ketchupu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
2-3 jajka ugotowane na twardo
kiełki lucerny/brokułów/rzodkiewki
Wykonanie:
Jajka przekroić i wyjąć z nich żółtka (można je potem wykorzystać do innej pasty lub sałatki).
Z łososia usunąć wszystkie ości i rozdrobnić. Wymieszać z majonezem, ketchupem, przeciśniętym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Miejsca po żółtkach napełnić pastą rybną. Tak nafaszerowane jajka ułożyć w „gniazdkach” z kiełków.
Smacznego:)
Pięknie się prezentują! zjadłabym oj zjadła:)
ach, ależ cudeńka!
a gdyby je tak na Wielkanoc…? hmm.
w każdym razie wyglądają rewelacyjnie ;]
Super wyglądaja te jajeczka 🙂
wow korzystaj ile wlezie jak masz możliwość pojeść wędzonych rybek :)) piękne zdjęcia :)) pozdrawiam
I zdjęcia piękne i danie 🙂 Pysznie!
Przepięknie się prezentują!
ale smakowitości !
Drogie Panie, bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. Wasze pochwały są dla mnie niezmiernie cenne 🙂
Sliczne te gniazdka Aniu! Szczegolnie dodatek kielkow bardzo mi sie podoba 🙂 Choc na konsumpcje jajka w takiej ‚czystej’ postaci niestety musze jeszcze troche poczekac…
Pozdrawiam serdecznie!