Tak przygotowane warzywa podawane są chyba we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego. Mogą stanowić oddzielną zimną przekąskę, ale także wspaniale pasują (na ciepło i na zimno) jako dodatek do pieczonych/grillowanych mięs i ryb.
Składniki:
2 cukinie (zielona i żółta) pokrojone na plastry, o grubości pół centymetra
1 bakłażan pokrojony tak jak cukinie
1 papryka (żółta/pomarańczowa/czerwona) pokrojona na 2 centymetrowe paski
4 ząbki czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek
ulubione zioła (świeże lub suszone)
1 ostra papryczka (opcjonalnie)
1/3 szklanki octu winnego
sól i pieprz
Wykonanie:
Plastry bakłażana posolić i pozostawić na sitku na około 30 minut, aż puszczą sok. Następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2 duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć na nich plastry cukinii, bakłażana oraz paski papryki. Warzywa lekko posolić, posmarować lub skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 20-30 minut (temperatura 190-200 stopni), do czasu aż będą lekko przyrumienione.
Przygotować marynatę oliwno-octową. Na małym ogniu podgrzewać oliwę z dodatkiem ziół, chilli i czosnku (około 15 minut). Dodać ocet winny, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę trzymać na małym ogniu (około 5 minut).
Warzywa układać partiami w głębokim naczyniu, a każdą warstwę polewać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę (a nawet na całą noc). Warzywa muszą przejść smakiem marynaty.
Podawać na zimno lub na ciepło.
Smacznego:)
Wielbicielom kuchni śródziemnomorskiej polecam także wspaniałą zupę rybną z dodatkiem szafranu i pomarańczy
kuchnia śródziemnomorska zawsze jakoś tak pysznie mi się kojarzyła
Bardzo lubię tak zrobione warzywa! Tak letnio się kojarzą:)
Uwielbiam pieczone warzywa ale bakłażanów nie cierpię:/
🙂
tak, tak. my robimy tak samo, pyszne są (:
oj takie warzywa to ja mogłabym jeść bez końca;)
oj,tak,antipasti jest zawsze super przekaska!!fajnie Ci wyszly 🙂
Pozdrawiam 🙂
to jest contorno a nie antipasto 🙂
Wystarczy , ze warstwy lekko osolisz ,przesypiesz przyprawami, czosnkiem i skropisz octem i oliwa. Nie ma zupelnie potrzeby gotowania zadnej zalewy.
Anthony, muszę następnym razem zrobić te warzywa wg Twojej podpowiedzi. Dzięki 🙂
wyglądają obłędnie apetycznie!
I tu też cukinia – i to jak ciekawie przyrządzona. Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam, a z pewnością jest bardzo smaczne.
Pozdrawiam
Bardzo lubie warzywa przygotowane w ten sposob! Tylko baklazana nigdy wczesniej nie sole i nie odstawiam. Pychota 🙂
Pozdrawiam!
Pyszne są takie warzywa, w lecie u mnie goszczą dosyć często…pozdrawiam
to musi byc pyszne! wyglada bardzo apetycznie:) a ja jeszcze nie robilam takich warzyw, musze sprobowac…
Nie ma to jak takie warzywne pysznosci. Moglabym jesc je codziennie. Swietny przepis wiec sobie zapisuje 🙂