To jest jedna z wersji naszych sałatek śniadaniowych. Każda z wersji opiera się na produktach sezonowych. Tak więc każda pora roku oferuje nowe barwy i smaki.
Uwaga:)
Dla zaoszczędzenia czasu, można na kolację przygotować sobie podwójną porcję sałatki. Następnie podzielić ją na porcję kolacyjną (jako dodatek do mięsa/ryby) i śniadaniową. Tę na poranek trzymamy przez noc w lodówce i polewamy sosem dopiero bezpośrednio przed podaniem 🙂
Składniki:
sałata
kiełki
pomidor
żółta papryka
ogórek małosolny
czarne oliwki
4-5 plasterków chudej wędliny (polędwica sopocka, polędwica łososiowa, szynka gotowana, schab pieczony…)
świeże lub suszone zioła (oregano, bazylia, rozmaryn, szczypior, natka, koper…)
oliwa, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku
(lub jeden z wybranych sosów sałatkowych)
Wykonanie:
Sałatę umyć i porwać na kawałki.
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę.
Wędlinę pokroić w cienkie paseczki.
Ułożyć na talerzu, posypać solą oraz pieprzem i skropić oliwą i octem (lub sosem sałatkowym).
Smacznego:)
Taka sałatka smakuje wybornie także jako dodatek do Vitello Tonnato
Aniu! Bardzo smaczna sałatka!
Najlepsze życzenia imieninowe- mnóstwo uśmiechu i wielu wspaniałych kulinarnych pomysłów! Pozdrawiam Cię serdecznie:)
sałatka na śniadanie to jest to, co bardzo lubię;)i ten małosolny ogóreczek- moc witamin i maksimum smaku.
pozdrawiam
brzmi smacznie powiem szczerze, pomijając papryke której nie jadam nawet w przyprawie 🙂 ..ale reszta…malosolny /mniam/ oliwki /drugie mniam/ 🙂
nie tylko na śniadanie zjadłabym taką 🙂
Pięknie wygląda !
ide nastawić hodowlę kiełków – zainspirowałas mnie 🙂
pieknie wyglada Twoja salatka:) i zapewne smakuje pysznie:)
chyba sobie zrobie jutro takie jedzonko, pozdrawiam:)
pyszna mieszanka kolorów