Po przepisie na tatara wołowego, tatara z łososia przyszła kolej na śledzia.
Tatar ze śledzia ma w sobie smaki: Bożego Narodzenia (cebulka, grzybki), Wielkiej Nocy (jajko przepiórcze) i gorącego lata nad Morzem Śródziemnym (oliwki, papryka) i jeszcze kilka innych… Mimo to… a może dzięki temu, tworzy pyszną, harmonijną całość:)
Inspiracją był przepis z magazynu „Kuchnia”.
Składniki:
6 szt filetów śledziowych (w oleju, lub „prosto z beczki”)
2 ogórki konserwowe
5-6 dużych grzybków konserwowych (lub 1/3 szklanki drobnych kurek)
1 papryka konserwowa
1 czerwona cebula
5-7 czarnych oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz cytrynowy (lub pieprz i sok z cytryny), oliwa z oliwek
do przybrania:
4-6 ugotowanych jajek przepiórczych
4-6 pomidorki koktajlowe
koperek
Wykonanie:
Filety osączyć i pokroić w małą kostkę. (Jeśli używamy śledzi z beczki, należy je najpierw wymoczyć w wodzie, aby nie były zbyt słone:)
Resztę składników również pokroić w drobną kostkę, połączyć ze śledziami, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem cytrynowym. Skropić oliwą z oliwek.
Przybrać jajkami przepiórczymi, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
Smacznego:)
Zapraszam również po inne przepisy na dania Świąteczne 🙂
oraz
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie 2010
Menu na Wigilię i Boże Narodzenie 2011
W śledź w każdej postaci dla mnie jest pyszny, a więc tatar ze śledzia też mi pasuje. Robiłam kiedyś, ale bardziej prosty skład.
Dal mnie jak śledź to wiadomo,że będzie smacznie!
A tatar wygląda pięknie.
Tatar ze śledzia- myślę, że to może być całkiem fajne danie;)
Rewelacja! Lece po śledzie. A jadłaś tatar z surowego tuńczyka? (tańsza wersja z łososia lub pstrąga) Pozdrawiam!
Monochrome, jadłam, fajny! Jeśli lubisz surowego tuńczyka to polecam Ci dwa dania, które są na blogu, właśnie tatara ze świeżego tuńczyka, oraz tuńczyka po japońsku. Mój M. mlaskał z zachwytu 😉
6 filetów czyli… 400 g? Raczej nie 40. Zgłaszam, bo widzę, że dbasz o poprawność.