„Włoska flaga” na talerzu.
Przepyszne danie, idealne na upalny dzień, gotowe w 5 minut:)
Uwaga:)
Sos można wykorzystać także jako dodatek do zapiekanych warzyw lub (jeśli nie jesteśmy na diecie…) zjeść go z makaronem:)
Składniki:
2 duże pomidory
1 ser mozzarella w zalewie
Sos pesto:
garść listków bazylii (kilka listków pozostawić do dekoracji:)
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka orzechów piniowych
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Wykonanie:
Składniki sosu pesto dokładnie zmiksować. Doprawić solą do smaku.
Pomidory i ser mozzarella pokroić na plastry. Układać na półmisku na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Polać sosem pesto i przybrać listkami bazylii.
Smacznego:)
a to nie tylko smaczne, ale i uroczo wyglądające 🙂
Aniu! Sałatkę caprese uwielbiam, ale nigdy nie widziałam jej tak zaprezentowanej – brawa za aranżację! Boskie!
Pozdrowienia!
Piękny sposób podania, jak zawsze zresztą, ja do tej sałatki przymierzam się, ale w nieco innym wydaniu. A dzisiaj u mnie banalnie kalafior, tyle, że mało tradycyjny.
Jestem wielbicielką sałatki caprese,ale w takiej wersji jej nie robiłam rewelacyjny pomysł. pozdrawiam
Uwielbiam caprese:)
wow, piękna prezentacja 😉 prosta, a jak cudownie wygląda;)
PIĘKNE to zdjecie pomidora z mozarellą. Oglądam i podziwiam.
Aniu, te salatke moge jesc kazdego dnia! Na szczescie mozna dostac mozzarelle light, wiec gosci ona na moim stole bardzo czesto! Aniu, Twoje zdjecia sa przepiekne! Gratulacje!
Dzięki!