Gęsta i sycąca zupa, która w smaku przypomina „chilli con carne”.
Uwaga:)
W przepisie, który był moją inspiracją, był jeszcze dodatek czerwonej fasoli i kukurydzy, ale ja oba te składniki pominęłam (fasoli nie lubimy, a kukurydza ma zbyt wysoki indeks glikemiczny).
Jak zawsze w przypadku zup, część od razu zawekowałam🙂
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów bez skórki (wraz z sokiem)
0,5 litra soku pomidorowego (u mnie wersja pikantna)
pół posiekanej papryczki chilli (opcjonalnie)
1 litr rosołu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pokrojone drobno cebule i paprykę zeszklić wraz z czosnkiem na oliwie. Dodać mięso mielone, chilli i smażyć mieszając. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, po czym wlać sok pomidorowy i rosół. Gotować do chwili aż mięso będzie miękkie.
Dodać natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
lubię takie zupy, w dodatku o pięknym kolorze
Zupka świetna. Ja dodaję do niej jeszcze czerwoną fasolę i kukurydze.
mój typ na jutro! 😉
a mnie by ta kukurydza tam pasowała.. bardzo ją lubię 🙂
Pyszna zupa! Ja zostawiłabym fasolę i kukurydzę, bo uwielbiam te dodatki, ale w gotowaniu najfajniejsze jest to, żeby robić tak jak się lubi:) więc Twoja wersja z pewnością udana!
Pozdrowienia!
Wow, wekujesz zupki? Ale fajnie! 🙂
super przepis, moje najnowsze „to do”! może to dziwnie zabrzmi, ale mam słabość do wszystkich potraw z mięsem mielonym a zupy jeszcze nie próbowałam 😉
Zupka prezentuje się pysznie, ja dodałabym jeszcze fasolkę czeroną 😉
no to dziś wypróbujemy.. 🙂
JU, witaj! Mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂
Robiłam i poleciłam dalej… przepyszna!! Dodałam czerwoną fasole. polecam!! i dzieki za przepis