Bardzo smaczna sałatka, którą robi się w przysłowiowe „5 minut”:)
Uwaga:)
Tuńczyk ma według mnie same zalety: jest bardzo smaczny, można z niego przygotować wiele potraw, zarówno sałatek jak dań gorących, jest lekkostrawny, „dba o naszą linię”, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero (nie zawiera węglowodanów), jako ryba zawiera ogromną ilość dobrze przyswajalnego białka, a zawierając kwas Omega-3 wzmacnia nasze serce.
To i tak jeszcze nie wszystkie jego zalety:)
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 ogórek kiszony (lub konserwowy)
1 łyżka drobno pokrojonej żółtej papryki
2-3 suszone pomidory (posiekane)
kilka czarnych oliwek (posiekane)
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
świeże zioła (drobno pokrojone)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka majonezu
1 średni pomidor
ulubione kiełki
sól i pieprz do smaku
chilli lub Tabasco – dla tych co lubią ostrzejszą kuchnię
Wykonanie:
Pomidora cieniutko pokroić i rozłożyć na talerzu.
Tuńczyka odcedzić z zaprawy i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku.
Ułożyć na pomidorach i przybrać kiełkami.
Smacznego:)
Tuńczy to moja ulubiona ryba. Nie wiedziałam, że nie powoduje tycia. Szkoda, że lubię go w sałatkach z majonezem 🙂
Pięknie podana sałatka. Gratulacje jesteś już na durszlaku! Jak to kobietom czasami niewiele potrzeba do szczęścia. Ja nadal niestety nie znalazłam się w „jeszcze ciepłe”, chociaż dzisiaj opublikowałam nowy post. Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ewa, sama sobie nie zdawałam sprawy jakie to ekscytujące, zobaczyć swój blog wśród innych! Mam nadzieję, że wkrótce „spotkamy się” w Jeszcze ciepłych:) „Idę” zobaczyć co tam nowego przygotowałaś:)
wspaniałe pyszności! idealne na śniadanie!
lubię potrawy, które robi się w przysłowiowe „5 minut” zapisuję i chętnie wypróbuję 🙂
witam,
robiłam już różne wersje sałatki z tuczykiem ale taką porazpierwszy właśnie zrobiłam sobie na jutrzejsze śniadanko do pracy jest pyszna
pozdr olka p