Kapusta z suszonymi grzybami to oczywiście jedno z dwunastu dań na naszym Wigilijnym stole.
Przyznam się szczerze, że dla mnie Wigilia mogłaby być przynajmniej raz w miesiącu 😉 Wszyscy uwielbiamy tradycyjne dania wigilijne (o wizytach Świętego Mikołaja już nie wspomnę!), tak więc kapusta z grzybami pojawia się u nas jesienią i zimą także na co dzień (Święty z prezentami już niestety nie tak często…).
Uwaga:)
Zarówno kapusta wigilijna, jak i tradycyjny bigos „kochają” zamrażanie i odgrzewanie. W związku z tym warto ugotować oba te dania dużo wcześniej i zamrozić. Będziemy mieli mniej pracy i więcej wolnego czasu przed samymi Świętami.
Tak przygotowaną kapustę możemy podawać jako jedno z dań Wigilijnych, jako przystawkę do smażonej/pieczonej ryby lub wykorzystać jako farsz. Dzieci i osoby, które nie muszą zbytnio martwić się o rozmiar noszonej garderoby, z wielką radością zjedzą pierogi, kulebiaki lub krokiety z nadzieniem kapuściano-grzybowym. 😉
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
2 duże cebule
1-2 szklanki suszonych grzybów (najlepiej borowików)
1 litr wywaru z warzyw (lub wody)
liść laurowy
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek lub olej lniany
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną pokroić na paseczki.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć.
Naszykować odpowiednio duży garnek. Wlać 2-3 łyżki oliwy i smażyć cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucić odciśniętą kapustę kiszoną oraz namoczone grzybki wraz z zalewą. Dodać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu.
Uwaga: Do kapusty możemy także dodać drobno pokrojone i przesmażone wraz z cebulą pieczarki.
Wlać tyle wywaru, aby prawie zakrył kapustę. Całość gotować na średnim ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać wywar lub przegotowaną wodę. W czasie gotowania doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Uwaga: Jeśli chcemy kapustę z grzybami wykorzystać jako farsz do krokietów, kulebiaków lub pierogów, trzeba ją dość mocno odparować, a potem posiekać.
Smacznego:)
Zapraszam również po inne przepisy na dania Wigilijne 🙂
to jedno z moich ulubionych świątecznych dań. ogólnie lubię wszelkiej maści kapusty z dodatkami;)
Bardzo lubię taką kapustę! Ja dodaję jeszcze kilka śliwek suszonych.
Wczoraj gotowałam i upychałam ją do kapuśniaczków.
Na emigracji smakuje chyba jeszcze lepiej…
Pozdrawiam,
SWS
MZ, witaj! Pomysł, żeby dodać suszone śliwki, brzmi wielce smakowicie! Na pewno tak właśnie zrobię gotując następny raz zarówno kapustę wigilijną jak i bigos 🙂 Jeśli znajdziesz chwilę, napisz proszę coś więcej o „kapuśniaczkach”! Pzdr z zasypanej śniegiem Ojczyzny 🙂
Ach jak świątecznie!
A zapachy zupełnie jak u mnie tyle, że moja kapusta się na fotę nie załapała 🙂
i jeszcze ten jej zapach… super!
Juz nie mogę doczekać sie wigilii 🙂 Same pyszności są wtedy na stole.
Moi Drodzy, bardzo dziękuję że zaglądacie! Widzę, że już w wielu domach zaczęło „pachnieć” Wigilią i wszyscy odliczamy z niecierpliwością dni 🙂
Bede szczera: fanka kapusty zdecydowanie nie jestem, ale tak sfotografowana wyglada bardzo apetycznie 🙂
Maggie, witaj! Dziękuję za pochwałę:)
Pierogi w Wigilijny wieczór smakują najbardziej na świecie, na komot z suszu czeka się cały rok i bardzcz czerwony z uszkami mojej mamy…
Mikimama, coś w tym musi być, że w ten Wyjątkowy Wieczór wszystko smakuje inaczej:) Dla mnie jest to absolutnie najbardziej wyczekiwany dzień w roku!
Witam po raz drugi:)
Kapuśniaczki na emigracji smakują rewelacyjnie!
Wystarczy ciasto francuskie (oczywiście gotowe), puszka kapusty kiszonej (niemiecka, ale smakuje prawie jak nasza), cebulka, grzybki, śliwki. Gotuję kapustę z małą ilością płynu, (żeby była raczej sucha i masna), a potem wykładam na kwadraty ciasta, zamykam w dowolnej formie i gotowe! Na koniec smaruje jajkiem.
Polecam i Pozdrawiam,
MZ i SWS
och, kapusta z grzybami! to główna pozycja wigilijna. uwielbiam ją i zawsze wyjadam po Wigilii resztki z garnka xd
Namoczone grzybki suszone powinno się przesmażyć z cebulką wtedy to jest dopiero obłędny zapach w domu i smak kapusty
Maggie, witaj!
W takim razie tak zrobię w tym roku!
Dziękuję za podpowiedź 🙂
Pzdr Aniado
Tak tak tez dodalam kilka sliwek suszonych do smaku, zeby bylo „sexier” 🙂 Super Blog
Pozdrawiam,
Alicja
Alicia, witaj!
Bardzo dziękuję za pochwałę 🙂
Pzdr i życzę Wesołych Świat!
Aniado
u mojej cioci kapusta jest zawsze tłusta na koniec. Co więc zrobić żeby taka była a może taka ma nie być?
Marcys, witaj!
Tradycyjnie kapusta wigilijna była gotowana z dodatkiem oleju lnianego.
Ja osobiście wolę taką lżejszą wersję, z minimalną ilością tłuszczu, ale jest to oczywiście rzecz gustu. Zatem decyzję musisz podjąć samodzielnie 🙂
Pzdr i życzę spokojnych i radosnych Świat
Aniado